Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Tegelstenar till salu!

Publicerad 2018-07-21 21:21:49 i Bageri, Demontering, Före & Efter, Historia, Ugn,

En helg att riva skorsten. En längre helg med mer hjälp att riva övre delen av ugnen. Mer tid därefter att bygga och riva lite här och var. Sammanfattningsvis: Vi har tegelstenar till salu (och fler kommer det att bli)!
Eftersom en bild säger mer än tusen ord säger dessa bilder väldigt mycket. Fler bilder kommer när vi kommit längre.
Innan rivningen påbörjats.
Skorstenen är borta. Vi kan officiellt inte elda mer pellets!
Yttertaket är borta (plåten återanvändes för att täta det rostangripna taket som hade ett stort skorstensformat hål i sig) och valven till jäsrummet ligger risigt till.
Det satt hårt mellan järnvägsrälsen som höll upp det.
Första dagen på stora rivningshelgen är avklarad.
Efter andra dagen var hela jäsrummet borta.
Under golvet till jäsrummet hittade vi fyra rökkanaler. Utrymmet runtom dem var fyllda med sand och natursten.
All heder åt den ovärdeliga hjälp vi fick av släkt och vänner! Slut på tredje dagen.
När vi nått ugnsvalvet och fått bort ytterväggen runt själva ugnen, kunde vi börja bygga upp taket igen. Fast lite lägre för att kunna använda utrymmet som uteplats. Nya väggar byggdes till sovrum och bibliotek då ugn och skorsten lämnat stora hål i väggarna.
Slut på fjärde dagen. Som sagt; tegelsten till salu!
Några dagar senare kunde taket isoleras och täckas med råspont.
Väggen byggdes på marken och restes Amish-style för att det skulle vara möjligt att klä insidan med vindpapp utan att ta bort hela ugnen.
Väggen fylldes med isolering och putsbara skivor då fasaden är k-märkt och måste återställas med puts där ugnen tidigare var.
Innan underlags- och ytpapp hann på, kom det enda regnet på två veckor. Det var bara att gå upp klockan 12 på natten när det började regna och springa ut för att täcka allt med pressenning. Den läckte inte alltför mycket.
Vattentätt! Vi kommer regla upp och lägga trall i våg ovanpå detta för att göra uteplatsen komplett.
Dags att ge sig på ugnsvalvet. Utrymmet mellan taket på valvet och hällen var som mest 22 cm och hela valvet var ca 2,5x3,5 meter stort! Många eldfasta tegelstenar var det. Många av dem är till salu!
Väggen till Simons rum har kompletterats med lister och panel.
Ugnsvalvet är borta.
När de eldfasta stenarna som utgjorde hällen lyfts bort och ett hål i väggen gjors, var det bara att sätta igång att skotta grus igen.
Uppskattningsvis fyra kubikmeter sand och grus fyllde utrymmet under hällen. Därunder är ännu ett lager tegelsten som för tillfället är av okänd tjocklek då vi i skrivandets stund inte har kommit längre.
 
To be continued.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela