Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Spännande väggar

Publicerad 2017-08-01 20:37:54 i Klädkammare, Pappspänna, Tapeter,

Första försöket till att pappspänna väggar gick över förväntan bra. Spontant känns det som om vi utan problem kommer klara oss utan gips, spackel och slipning när det är dags att fixa väggar framöver. På bara två timmar pappspände jag (Per) och min bror de väggar som tillsammans mäter ca 6 meter och med en höjd på 2,8 meter, samt den platsbyggda garderoben. Att gipsa dem hade varit ett tungt äventyr och krävt sin beskärda del spackel.
Efter lunchen rev Jenny och jag pappremsor som vi klistrade över spikskarvarna med. Trots bjälkar i taket, ett hörn och ett fönster tog det inte mer än 4 timmar från start till att få klart för tapetsering!
Så här gjorde vi:
Först skars alla bitar spännpapp till, blöttes och fick ligga över natten. Lite som att blötlägga bönor, fast utan att äta upp resultatet.
Därefter spikades en efter efter en upp (någorlunda rakt) och skarvarna förstärktes med spikband.
Det blev många spikar, men som tur är, går det betydligt lättare att få i dem i väggen än att få ur dem.
Pappen torkade ganska snabbt och spänndes som ett trumskinn över väggarna.
Kllisterremsorna gjordes i två lager. Till vänster är "torremsan" som tillfälligt fästes på väggen genom att blöta den. Därpå klistrades en bredare remsa med vanligt tapetklister. Tanken är att den undre remsan kommer torka och lossna från spikskallarna som därmed inte syns eller känns utanpå tapeten.
Fyra timmars "hårt" slit senare kunde vi gå ner till Brukshotellet och käka middag med barnvakterna som hjälpte oss att hålla koll på Simon under dagen.
Ny dag, nya arbetsmoment. Nästgårds brun från Gysinge kantskärs (som de flesta tapeter i vårt hus) innan den åker upp på väggen.
Kanterna blir lite ojämna, men när tapeten skjuts in på rätt plats bidrar ojämnheten till att dölja skarvarna då ögat inte får en perfekt rak linje att följa.
Som tur var, visste vi om att väggen skulle gå i vågor efter att den klisterblöta tapeten fästs på spännpappen, för den böljar oroväckande mycket.
GIF-animation som kan bete sig lite olika beroende på dator och webbläsare:
När väggen väl torkat, spännde pappen sig igen och spikskarvarna är närmast omöjliga att känna, än mindre se.
Sen har vi den där detaljen kvar med lister...
 
Nästa steg är att måla kvarvarande väggen och bygga klart klädförvaringen som ska vara där.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela