Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Duschkabin på nya äventyr

Publicerad 2014-03-31 22:17:00 i Badrum, Renovering,

Idag flyttades duschen från det lilla badrummet ut till vårt pann-/tvättrum. Där kommer den tillgodose våra duschbehov fram tills att det nya badrummet är klart. 

Tomt i gamla duschvrån....

Väggarna revs...
...och bakom dem dolde sig en grön pärlspont!
Duschkabinen huserar temporärt i vårt kombinerade tvätt- och pannrum

Vardagsrumsgolvet

Publicerad 2014-03-31 22:07:35 i Renovering, Vardagsrummet,

En sak som alltid tilltalat mig i gamla hus är just golven. Gamla trägolv, som bär spår av tusentals fotsteg, har en särskild charm och hemtrevlig stämning som ett laminatgolv aldrig förmår uppbringa - hur våldsamt praktiskt det än må vara.
 
Vi ville egentligen inte slipa vardagsrumsgolvet - för vi ville inte göra åverkan på dess slitna charm. Men det var vitlaserat sedan tidigare och lasyren hade på sina ställen nötts bort. Att lasera om skulle ha inneburit ojämn täckning, så vi bestämde oss för att gå all in, slipa bort lasyren och sedan såpskura den trärena ytan.
 
Med tanke på husets sättning var det vettigaste att slipa varje planka för sig - med en stor golvslip hade det rakats av för mycket och resultatet hade blivit för jämt - vi ville ju behålla den luggslitna charmen så mycket som möjligt! Så på knä, med handslip skalade vi bort mesta möjliga av lasyren - för att sedan skura med linoljesåpa enligt konstens alla regler. Det var inte lätt, men det blev snyggt! Och det kommer bara bli vackrare med åren.
 
Sleeping beauty
En riktig såpa!

This house is ours

Publicerad 2014-03-31 21:50:03 i Hemma, Renovering,

Idag blev det klart! I två veckors tid har vi varit hyresgäster i huset Luktärtan, men nu är vi äntligen dess ägare. Klockan 10 idag infann vi oss hos Länsförsäkringar för att underteckna de historiska dokumenten.
 
Man skulle kunna ifrågasätta det vettiga i att skriva bloggens första rader i onyktert tillstånd, men jag gör det ändå. Det är alltså Jenny som skriver nu - hittills har ni haft nöjet av avnjuta pojkvännens informativa inlägg men nu tänkte alltså även jag blanda mig i
 
Idag satte vi alltså våra signaturer på kontraktet, och det känns hur bra som helst! Vi har firat med vin (därav det onyktra tillståndet) och god mat. Men nu är det alltså slut på silkesvantarna vad det här huset anbelangar. Nu tar renoveringen äntligen fart! 

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela