Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Jag pallar inte att måla mer idag

Publicerad 2016-02-20 20:25:38 i Färg, Hall, Överraskning,

Förra helgen tillverkade jag (Per) i lönndom en lite högre pall att ha till köksön för att sedan överraska Jenny med att ge henne den till söndagens frukost som en alla hjärtans dag-present. Denna helg blev det ett nytt lager färg på hallväggarna, samt lite förberedande slipning av halltaket så ett nytt lager färg kan få bra fäste.
Pallen på plats i köket.
Ett lager till på väggarna, så börjar det likna färdigt. Förutom lister och foder. Och nytt lager färg på taket. Och ny färg på dörrar. Och dra om elen. Och måla golvet. Och nya fönster och ny ytterdörr. En liten hall kan verkligen kräva mycket arbete.

Gömt bakom väggarna

Publicerad 2016-02-14 20:43:12 i Fynd, Före & Efter, Tapeter, Väggar,

Förra helgen frilades en vägg i sovrummet, vilket avslöjade mer pärlspont. Nyfikenheten över vad som befann sig på andra sidan samma vägg var ostoppbar och denna helg rev jag (Per) och Isak ned gipsskivorna från väggen i Isaks rum. Inre bilder på vad som kunde finnas där flimrade förbi. En dörr? Gamla tapeter? Bagar-Hulda?
Svaret finner ni nedan.
Den gipsbeklädda väggen med sliten tapet, lockade med sina dolda hemligheter.
Hemligheterna som snart ska komma ut i dagens ljus.
Första gipsskivan har lossats. Det ser onekligen ut som en massiv timmervägg.
Mängden tapetrester var högst sparsam, men vittnade om ett tidigare minst sagt murrigt tapetserat rum.
Bakom playwoodskivan som täckte den gamla dörren, hittades desto mer tapetrester. Dock hårt sammanlimmade.
Det går att skönja ett otal antal lager, något som ska undersökas närmre vid ett senare tillfälle.
Slutligen har väggen frilagts helt och möblerna fått en lämplig placering i rummet.
Far och son kämpade med gipsskivorna nästintill lika intensivt som Luke och Darth Vader.

En sådan där lugn och skön helg

Publicerad 2016-02-07 20:16:20 i Fynd, Före & Efter, Hall,

En stilla och lugn helg i Luktärtan har kommit till ända. Vi har sysselsatt oss med lite rekreativ renovering av hallen. Jag (Per) spikade upp panel ovanpå den gamla under trappen och monterade in en dörr som Jenny fick av glasmästaren i Hallstahammar i somras. Jenny spacklade taket som jag sedan slipade efter att ha schellackat kvistarna på nya panelen. Jenny kontrade med att måla hela taket och två av väggarna medan jag rev bort spånskivor från en vägg i sovrummet då jag var nyfiken på vad som fanns därunder.
Under trappan förvarades skor och jackor helt öppet.
Från och med nu får kan vi stänga om dem. Jag överväger att sätta upp en liten skylt på dörren där det står "Harrys rum".
Jenny erkände att det inte var den bästa idéen att måla taket efter att ha tränat axlarna på gymmet, men bra blev det. Den umbragrå färgen kommer användas även på lister och foder i hallen.
Sovrumsväggen som gjorde mig nyfiken. Den enda helt släta väggen i rummet, utan någon form av pärlspont.
Ni gissade rätt, därunder fanns mer pärlspont. 
 
Under den gula färgen fanns en grågrön nyans som är väldigt lik den vi helt ovetande valt för att täcka de tidigare kobolt-blå väggarna i rummet.

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela