Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Klädkammare, walk-in-closet eller balsalsgarderob?

Publicerad 2016-10-29 10:42:00 i Inredning, Isolering, Klädkammare,

Det är närapå så färdigt att vi kan börja måla och inreda i biblioteket och anslutande klädkammare. Vi börjar så smått inse att klädkammaren blir stor. Ca 14 kvadratmeter stor med 2,8 m i takhöjd. Det är förenat med vissa problem i form av "hur i hela friden inreder vi en funktionell klädkammare stor som en balsal så den passar i stilen med resten av huset och inte ser ut som en ultramodern walk-in-closet från år tjugohundraframtiden? Ska vi släpa in gamla sekelskiftesklädskåp eller platsbygga något eget? Hur utnyttjar vi takhöjden? Men framför allt; vilken färg ska vi måla allt i?

 

Med stor vånda har vi tänkt fram och tillbaka. Vi valde att ha ett garderobssystem placerat längs med den enda innerväggen i rummet för att undvika att kläderna isolerar och skapar en kall zoon längs bak i garderoben som då riskerar att frysa och bilda fuktavfällning. Vi har även gjort valet att ha ett system som endast är 40 cm djupt för att inte behöva gräva långt in i ett 60 cm djupt skåp. Det tredje vi tänkt oss är en stor garderob med dörr för att förvara säsongskläder i (vinterjackor, sommarklänningar, kängor och sandaler) för att på så sätt ha en mer lättöverskådlig samling framme. Ytterligare önskemål har varit att behålla luckan mellan klädkammaren och biblioteket tillgänglig, så det fortfarande går att se den. Sist men inte minst; snickarglädje. Med alla dessa val uppradade landade det på det enda kvarvarande alternativet; platsbyggt. Kvarstår gör färgvalet.

 

Här kan ni se en skiss på detta. Observera att väggen i fråga är ca 3,5 m bred och 2,8 m hög.

 Nedan kan ni se aktuell status av klädkammaren.

Biblioteket tar form

Publicerad 2016-10-02 18:49:05 i Bibliotek, Renovering, Väggar,

Medan Jenny har renoverat fönster, har jag (Per) härjat i blivande biblioteket. Jag har tätat och isolerat väggarna och börjat sätta upp panel, så nu blir det både varmare och tystare här ute. Vilket i sig är passande eftersom det trots allt ska bli bibliotek och sovrum. 
Innan panelen kom upp på väggen till blivande sovrummet, såg det ut så här.
Efter att panelen monterats ser väggen hel ut igen.
Långväggen i andra änden av rummet är tätad och den isoleras med träfiberisolering, vilket både är en behaglig produkt att arbeta med och kompletterar huset utan att riskera att kväva det.
Panelen är på plats.
Jag kände att jag var tvungen att provmöblera med bokhyllorna för att få en känsla för hur det kan komma att se ut. Jag testade även att hänga upp ett fönster av rätt storlek intill då vi vill sätta in ett sådant för att få in lite mer ljus och ge den gaveln samma utseende som husets andra gavel, vilken har just sådana fönster i kanterna.
Sett från blivande klädkammaren. Det "stup" som finns nu, kommer prydas med en balustrad och ska därmed bilda en balkong.

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela