Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Den som gräver en grop åt sig själv ...

Publicerad 2016-03-30 19:08:42 i Trädgård,

... fyller den sedan med sten.
Snart är det dags för oss att hyra en grävmaskin då vi planerar på att jämna ut trädgården en aning. Hela trädgården lutar, vilket inte är ett problem i sig, men när lutningen orsakar att vatten rinner in mot huset vid kraftigt regn, känns det mindre lyckat.
För att jorden sedan inte ska rusa iväg och lägga sig ute på gatan, tänker vi bygga en stenmur som vi fyller upp jorden mot. Den kommer bli ca en halvmeter hög och delvis utgöra grunden för ena gaveln på ett blivande attefallshus. Första steget i våra planer sattes i verket denna helg och något som närmast såg ut som en grav grävdes i kanten på komposthögen.
Stora stenar travades därefter upp i vardera änden (som kommer utgöra hörnen på attefallshuset) och mindre stenar fylldes däremellan. Dessa kommer bindas med cement och utgöra grunden för den mur som byggs däremellan. Denna sektion kommer inte behöva stå emot jordvallen och därmed inte vara lika stadig som resten av muren.
Eftersom muren kommer sneddas över trädgården, fick vårt körsbärsträd lämna in. Det har tjänat oss och tidigare ägare väl, men bit för bit murknat och inte längre klarat av att på egen hand hålla sig uppe med vikten av dess frukt. När det sågades ner såg vi hur illa ställt det var.
Endast en liten del av stammen var fortfarande frisk.

Håll i dig

Publicerad 2016-03-02 19:39:43 i Före & Efter, Hall, Kök, Renovering,

Trappen har målats och bestyckats med ett nyrenoverat trappräcke som inte vickar obetänkligt när man håller i det. Genast kom frågan om trappen ska slipas för att få bort den livsfarligt hala lacken eller om sättstegen ska målas i avvikande färg. Möjligheterna är för många för att ett val ska gå att göras på stående fot(steg).
Grunden är nu klar. Mindre förbättringsmålning väntas och sedan vankas FÄRG på golv och dörrar innan det blir dags för listigheter.
 
Även köket har fått en mindre förbättring i form av kompletterande tapetsering i ett hörn. Vi hade först ett högskåp från IKEA i hörnet och tapetserade följaktligen inte där. Vi ändrade oss, bytte ut det mot Jennys gammelmosters hörnskåp. Men väggen där bakom har förblivit otapetserad. Tills nu.
Före tapet
Efter tapet (och mörkrets inbrott)

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela