Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Ett litet steg i taget

Publicerad 2018-02-20 20:42:00 i Före & Efter, Inredning, Sovrum,

Vårt första möte med detta speciella utrymme såg ut så som följer (den fantastiska bildkvaliten får fungera som en beskrivning av hur bra vi minns tillfället).
Långt ute på kanten av det aldrig kartlagda bakvattnet till den gudsförgätna änden av västra spiralarmen i vårt hus, fanns ett litet rum som ingen någonsin tagit notis om. Vi hittade det i ett litet hål i väggen som fanns mitt i en trapp som verkade trotsa alla logiska val för placering av en trapp.
När vi tittade in där, tycktes det vara en plats där allt som någonsin oförklarligt försvunnit, materialiserats i organiserad form.
Det var någonstans där som vi gav upp alla våra försök att någonsin förstå huset och istället bestämde oss för att köpa det.
 
När vi väl flyttade in funderade vi länge och väl på hur vi skulle göra detta utrymme användbart och vägen till ett färdigt resultat har varit lång. Rummets udda utformning har gjort processen något besvärlig.
Förutom den märkliga öppningen in dit via hålet i väggen från trappen, finns det ytterligare två luckor. En i väggen ut till det vi gjort till bibliotek och en i golvet ner till snickarboden. Hålet i väggen gjordes större, trappen byggdes för och golvet slipades. Olika klädförvaringar har därefter konstruerats och tapetseringen har tidigare visats.
 
Vad som visade sig vara svårast var att hitta rätt färg på väggen som inte skulle tapetseras. Kromoxidgrön var inte rätt val. Uppenbarligen.
Den lite lugnare 60% Grön jord var mycket bättre och klädförvaringen mörkbetsades med Bränd umbra.
Garderobsdörren målades i väggens kulörer med ljusare speglar.
Insidan av dörren fick en helfigursspegel för att det inte ska gå att ta miste på att att det är en spegeldörr.
När rummet började ta form, blev det uppenbart att även taket behövde färg, så väggarna fick plastas in.
Taket fick 30% Grön jord för att koppla till väggen och dörren, och 30% Ockragul för att likna bakgrundsfärgen i tapeten.
De två färgerna målades vid samma tillfälle med en liten skarv mellan sig.
Skarven täcktes sedan med frihandsmålning med 80% Bränd umbra, samma som rummets alla lister målats i.
Även bjälkarna målades i samma bruna kulör.
 
Nu är det nära. Kläderna är på plats, Lister i taket har monterats (förutom vid garderoben då vi saknar en kort bit taklist och måste specialtillverka ny bit för hand).
Vi planerar nu att ställa in vår säng i rummet och kalla det för sovrum. Med sina 280 cm takhöjd, är det som gjort för att ge plats åt stora drömmar.

Räcker det?

Publicerad 2018-02-04 14:21:00 i Före & Efter,

Det gamla trappräcket, byggt för länge sedan av skräpvirke och masonitskivor, höll inte måttet för utseende eller stabilitet och revs därför innan jul och ett nytt räcke konstruerades.
Så här såg det ut när vi flyttade in:
Inte helt i enlighet med husets ursprung och var inte speciellt stadigt.
Efter ett besök till byggvaruhuset för att inhandla lite reglar, fick de ett möte med handöverfräsen.
Och repeterat 30-tal gånger.
För att få det stadigare, svarvade äldsta sonen i huset en pelare av följande trädstam.
Monterat, men inte målat. Luftigare, stadigare och huset tackar för ytterligare ett ansiktslyft.
 

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela