Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Fasadklättrare och grundlig målning

Publicerad 2015-06-30 22:56:10 i Fasad,

Igår iklädde sig Per sin klätterutrustning och begav sig upp på taket för att kunna skrapa bort färgen från sidorna av husets frontespis. Det var med hjärtat i halsgropen jag såg honom klänga runt där uppe och till på köpet började det regna, men allt slutade lyckligt och väl. 
 
Sedan följde grundmålning av hela den kvarvarande delen av fasaden som vetter mot vägen - en sjuhelsikes vägg om jag får säga det själv. Vi orkade inte måla klart allt igår, utan fortsatte nu på förmiddagen. När vi väl var färdiga kändes det i ryggen och vi var ohyggligt trötta - men nöjda. Nu längtar vi till helgen när grundmålningen blivit ordentligt torr så vi kan stryka på första lagret outspädd färg. Säga vad man vill om grundmålning, men så värst skoj är det inte. Det kladdar och droppar - och när man är klar syns det knappt någon skillnad!
 
Min käre far har varit oss behjälplig de senaste dagarna och har gjort en heroisk insats med de gråmålade detaljerna. Nu längtar vi så tills vi är färdiga och får se hur Luktärtan tar sig ut i sin helhet med den vita och grå fasaden!
Fasadklättrare på väg mot nya äventyr
Grundligt grundat med 70% rå linolja och 30% linoljefärg

Ännu en omröstning

Publicerad 2015-06-26 20:51:59 i Allmänt, Fasad, Fönster,

Idag har foder och detaljer blivit bestrukna med varmgrå linoljefärg. Vi såg dock genast hur illa ställt det är med våra kära fönster. De är i desperat behov av ett ömt omhändertagande och törstar efter den linolja som fasaden fått i överflöd av.
Men...
Vi vet inte vilken kulör som skulle göra dem mest rättvisa. Å ena sidan är det ett säkert kort att låta dem återfå sin vita färg till fullo så de vackra spröjsen syns maximalt ...
å andra sidan är det grymt snyggt med kromoxidgröna fönster.
Vad ska vi göra? 

Medan färgen torkar

Publicerad 2015-06-25 22:30:10 i Fasad, Trädgård,

Eftersom färgen inte var redo att bli struken en andra gång i förrgår, gav vi oss på den idag istället. Vi tänkte skona er från att sitta här och titta på när färgen torkar (eller härdar eftersom vi målar med linoljefärg, vilket tar ännu längre tid än färg som torkar) beger vi oss raskt förbi aktuell statusbild och vidare till trädgårdsarbete.
Färg som torkar härdar.
 
I väntan på att vi ska kunna gå vidare i projekt Husmålning, passade vi på att förbereda grusgången på kommande gavel. Den något vildvuxna gaveln som tidigare huserade ett gäng vildvuxna tujor har på senare tid tagit sig stora friheter i form av växter som visat sig tycka tujornas frånvaro varit en väldigt bra idé och växt sig långt utanför sina gränser. Vi flyttade de växter som såg ut som blommor till mer lämpliga ställen och grävde bort jorden innan gruset fördelades så det når hela vägen till husgrunden. Inte nog med att husgrunden trivs bättre med detta upplägg så får vi dessutom både mer utrymme att både gå och en bättre yta att placera byggnadsställningen på.
 

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela