Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Mossiga fönster

Publicerad 2014-10-21 21:50:33 i Fönster, Vinterbona,

Med vintern kommer det i detta gamla hus, en för oss ny uppgift; att preparera fönstren för att stå emot vinterns kyla. Detta har gjorts på följande vis enligt konstens alla regler.
  • Ytterfönstret frigjordes från alla former av tätande gummilister. Detta för att luft ska kunna ventileras utifrån och in mellan fönstren för att fukt inte ska fångas mellan ytter och innerfönster. Vid behov har även gångjärn justerats och fästs med nya skruvar så de inte ramlar ur i vinter. En mer ingående renovering av fönstren tänkte vi försöka oss på nästa år.
  • Fönsterlav (INTE vitmossa) som vi hämtat i skogen utanför Örebro placerades därefter mellan fönstren då denna eminenta naturprodukt effektivt och snabbt absorberar fukt utifrån om fuktigheten stiger och i sakta mak avger denna när det blir torrare.
  • Innerfönstren befriades från de gångjärn som inte hör hemma på ett fönster av denna sort då det inte är meningen att de ska kunna öppnas vintertid (förutom något enstaka vädringsfönster) och fästs istället i fönsterkarmen med sprintar (i detta fall fick avklippta dyckert den uppgiften). En stilig skruv mellan fönstren håller dem säkert på plats.
  • För att undvika att fukt inifrån kommer in mellan fönstren (det finns en hel del av den jämfört med utomhusluften när det är minusgrader ute) och hindra kylig luft från att blåsa in mellan springorna, klistrades pappremsor över samtliga springor.
 
I bilder såg arbetet (delar av i alla fall) ut så här (även inkluderat några prydnadstomtar som slank in i köksfönstret, en mässingshäst och en gammal spik i vardagsrumsfönstret för att göra det lite roligare):
 

Dörr i järnoxidgul linoljefärg

Publicerad 2014-10-18 21:14:40 i Dörrar, Färg, Historia,

Målade spegeldörren idag med 60, respektive 40% järnoxidgul. Hade egentligen tänkt mig en mer ljusgul färg, men det blev så här istället. Märkligt nog blev det - helt oavsiktligt - ruskigt likt färgen på insidan av dörren som jag har låtit vara orörd. Tycker det händer lite titt som tätt här i huset; att saker och ting liksom för egen maskin strävar efter att efterlikna sitt ursprung. 
 
Tänker mig eventuellt nån brunaktig färg i själva speglarna, i stil med dörren på omslaget på Gård och Torp förra julen (se bilden längst ner). Vi får se hur det blir mot de gröna väggarna i sovrummet. Annars är det bara att måla om! Det är galet svårt det här med färg - men det roligt att pröva sig fram och våga vägra vitt!
 
 
 
 
 

Ett steg närmre mot ett skafferi

Publicerad 2014-10-18 12:49:56 i Demontering, Skafferi,

Först lades golvet om lite så för att lappa ihop det bättre. Det blev helt ok trots allt.
Därefter kopplades handfatet bort. Med hälp av diverse överblivna delar och smart tänkande korkades tillkommande vatten igen så handfatet kunde plockas bort. Även kvarvarande spegelskåp, krokar och hyllor plockades bort.
Nu ska bara innertak och panel tas bort innan vi kan måla och montera hyllor.
 

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela