Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Ett litet steg i taget

Publicerad 2018-02-20 20:42:00 i Före & Efter, Inredning, Sovrum,

Vårt första möte med detta speciella utrymme såg ut så som följer (den fantastiska bildkvaliten får fungera som en beskrivning av hur bra vi minns tillfället).
Långt ute på kanten av det aldrig kartlagda bakvattnet till den gudsförgätna änden av västra spiralarmen i vårt hus, fanns ett litet rum som ingen någonsin tagit notis om. Vi hittade det i ett litet hål i väggen som fanns mitt i en trapp som verkade trotsa alla logiska val för placering av en trapp.
När vi tittade in där, tycktes det vara en plats där allt som någonsin oförklarligt försvunnit, materialiserats i organiserad form.
Det var någonstans där som vi gav upp alla våra försök att någonsin förstå huset och istället bestämde oss för att köpa det.
 
När vi väl flyttade in funderade vi länge och väl på hur vi skulle göra detta utrymme användbart och vägen till ett färdigt resultat har varit lång. Rummets udda utformning har gjort processen något besvärlig.
Förutom den märkliga öppningen in dit via hålet i väggen från trappen, finns det ytterligare två luckor. En i väggen ut till det vi gjort till bibliotek och en i golvet ner till snickarboden. Hålet i väggen gjordes större, trappen byggdes för och golvet slipades. Olika klädförvaringar har därefter konstruerats och tapetseringen har tidigare visats.
 
Vad som visade sig vara svårast var att hitta rätt färg på väggen som inte skulle tapetseras. Kromoxidgrön var inte rätt val. Uppenbarligen.
Den lite lugnare 60% Grön jord var mycket bättre och klädförvaringen mörkbetsades med Bränd umbra.
Garderobsdörren målades i väggens kulörer med ljusare speglar.
Insidan av dörren fick en helfigursspegel för att det inte ska gå att ta miste på att att det är en spegeldörr.
När rummet började ta form, blev det uppenbart att även taket behövde färg, så väggarna fick plastas in.
Taket fick 30% Grön jord för att koppla till väggen och dörren, och 30% Ockragul för att likna bakgrundsfärgen i tapeten.
De två färgerna målades vid samma tillfälle med en liten skarv mellan sig.
Skarven täcktes sedan med frihandsmålning med 80% Bränd umbra, samma som rummets alla lister målats i.
Även bjälkarna målades i samma bruna kulör.
 
Nu är det nära. Kläderna är på plats, Lister i taket har monterats (förutom vid garderoben då vi saknar en kort bit taklist och måste specialtillverka ny bit för hand).
Vi planerar nu att ställa in vår säng i rummet och kalla det för sovrum. Med sina 280 cm takhöjd, är det som gjort för att ge plats åt stora drömmar.

Klädkammare, walk-in-closet eller balsalsgarderob?

Publicerad 2016-10-29 10:42:00 i Inredning, Isolering, Klädkammare,

Det är närapå så färdigt att vi kan börja måla och inreda i biblioteket och anslutande klädkammare. Vi börjar så smått inse att klädkammaren blir stor. Ca 14 kvadratmeter stor med 2,8 m i takhöjd. Det är förenat med vissa problem i form av "hur i hela friden inreder vi en funktionell klädkammare stor som en balsal så den passar i stilen med resten av huset och inte ser ut som en ultramodern walk-in-closet från år tjugohundraframtiden? Ska vi släpa in gamla sekelskiftesklädskåp eller platsbygga något eget? Hur utnyttjar vi takhöjden? Men framför allt; vilken färg ska vi måla allt i?

 

Med stor vånda har vi tänkt fram och tillbaka. Vi valde att ha ett garderobssystem placerat längs med den enda innerväggen i rummet för att undvika att kläderna isolerar och skapar en kall zoon längs bak i garderoben som då riskerar att frysa och bilda fuktavfällning. Vi har även gjort valet att ha ett system som endast är 40 cm djupt för att inte behöva gräva långt in i ett 60 cm djupt skåp. Det tredje vi tänkt oss är en stor garderob med dörr för att förvara säsongskläder i (vinterjackor, sommarklänningar, kängor och sandaler) för att på så sätt ha en mer lättöverskådlig samling framme. Ytterligare önskemål har varit att behålla luckan mellan klädkammaren och biblioteket tillgänglig, så det fortfarande går att se den. Sist men inte minst; snickarglädje. Med alla dessa val uppradade landade det på det enda kvarvarande alternativet; platsbyggt. Kvarstår gör färgvalet.

 

Här kan ni se en skiss på detta. Observera att väggen i fråga är ca 3,5 m bred och 2,8 m hög.

 Nedan kan ni se aktuell status av klädkammaren.

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela