Luktärtan

Det gamla huset ska få ett varmt bad och nya kläder.

Brev från det förflutna

Publicerad 2014-12-19 12:34:00 i Historia,

Det är ganska fantastiskt. För ett par dagar sedan skickade min (Jennys) moster mig en länk till www.bygdeband.se där olika hembygdsföreningar lagt upp material. Svedvi Bergs hembygdsförening hade lagt upp ett par bilder på vårt hus - däribland ett par interiörbilder från tiden då det var bageri.
 
Men häftigast av allt var ändå att man hade ett dokument med samlade B-R-E-V, skrivna till eller från familjen Andersson kring sekelskiftet 18/1900. Bland annat finns där brev som är skrivna till bagare Anderssons fru där hennes barn "lilla Hulda och Henning" omnämns. Hulda var en liten flicka då (född 1891). Hon skulle komma att leva här i huset (om det var utan avbrott vet jag inte) tills hon somnade in vid en respektabel ålder av 89 år. 
 
Där finns också brev skrivna av Hulda själv, till hennes bror Henning. Och från honom till henne. 
Det är fascinerande läsning och det gör mig ännu mer hänförd av husets historia. I nästan hundra år tillhörde det en och samma familj, och nu är det vårt. 
 
För den som är intresserad så finns breven att läsa här:
http://www.bygdeband.se/wp-content/uploads/uploaded/243/411386_bagare_anderssons_brev.pdf
 
Interiör från bageriet/butiken

Nyborg* den 15 Mars 1906

Kära Henning!

Tack för kortet! Vi mår bra önskar dig detsamma. Här får du noterna nu med pappa och hatten och så en docka til Greta. Det är så gott du skriver namn på noterna så de inte komma bort.Så får du gratulera Greta med dockan från oss fast det blir lite sent.Och så skulle du köpa dig en ny hatt en snygg hatt så du inte köper någon dålig, att ha til söndags och när du reser hem. Du skulle få köpa en för en 5, 6 kronor men se efter så du får en bra en. Och så är det en påse med karameller som du får bjuda Greta och fru Sundström en då och då. Så är det en påse med choklad den skall du ha själf. Dom där kräftorna och fiskarna de äro färska från Hultmans det är ingen fyllning i dem. Vi skall skriva til l moster och morbror Granner att dom kommer hit i påsk och til Köping.

Våra pullor äro duktiga att värpa, i förgår fick vi 13 och igår 10 ägg. Kan du tänka dig att svarta pullas höna har värpt två ägg i Tusses koja.
Kalle är på luffen. Han är bara hem och äter emellanåt.
Många hälsningar syster Hulda

Ursäkta mig att jag skrifvit så slarvigt men pappa skall gå! 

_______________________________________________________________________________
*Huset kallades "Nyborg" på den tiden, "Luktärtan" var namnet på hela kvarteret. Alla kvarter i Lustigkulla har namn som börjar på Lu....

Kommentarer

Postat av: Maud

Publicerad 2014-12-19 19:00:35

så spännande historia! Vill gärna se och höra mer. God jul!
Maud

Svar: Mer kommer Maud! God Jul och Gott Nytt År!
Luktärtan

Postat av: Mamma/svärmor

Publicerad 2014-12-19 23:52:34

Rena julklappen att få dessa bitar till ert hus historia!

Svar: Visst är det! Det var inte utan att man fick lite rysningar av att läsa sekelgamla julhälsningar till de som bott i precis det här huset. Det är mäktigt. :-)
Luktärtan

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Luktärtan

Huset härstammar från 1895, men enligt dokument kan det vara mycket äldre än så. Vid en något oklar tidpunkt byggdes huset ut med en stor murad bageriugn och Bagar-Hulda och hennes bror drev ett bageri fram till 1960-talet. När Hulda gick bort i början av 1980-talet tog kommunen över huset då hon saknade arvingar. Den stora marken styckades av och huset såldes. Kommunalt vatten och avlopp installerades och huset målades rosa (!!!). Jenny och Per har bestämt sig för att med små enkla förändringar göra om det till den praktfulla villa det förtjänar att vara.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela